20070409

När orkar vi ta fighten?

I ännu en opinionsundersökning ökar Sverigedemokraterna. Det känns så overkligt, visst integrationspolitiken i Sverige har inte varit lyckad. Jag kan bara inte se hur lösning är att stänga ute människor!?

Det finns skäl till varför människor flyttar och flyr från sina hemländer. Även Sverige har drabbats av utflyttning till andra länder. Det var tur att gränserna i dessa länder inte var stängda utan att våra förfäder fick möjlighet att "komma in", bo, leva och bidra i deras nya hemländer. Även utbytet mellan kulturer har berikat världen till det positiva, så varför ökar opinionen för att sätta stopp nu bara integrationspolitik?

Jag brukar så ofta jag orkar "skjuta ut mig" och få ur mig en välriktad kommentar till någon i min närhet som tydligt uttalar främlingsfientliga åsikter. Påföljden blir vanligen minst 10 minuters debatt om vem, vad, varför och jag hoppas varje gång att jag gjort skillnad.

Jag hoppas att så många som möjligt vågar och orkar.

SvD DN Expressen

5 kommentarer:

Anonym sa...

FN säger att emigrering ska i första hand ske till närliggande länder. I Metro förra veckan skrevs det att hälften av alla flyktingar från Irak hamnar i Sverige. Och så ska du veta att de allra flesta invandrarna idag flyr inte från krig och misär, som du tror, utan det är anhöriginvandring. En pensionär från utlandet får 10.000kr i månaden i pension. Min farmor som slitit hela livet på en gård i mellanSverige får knappt 5000kr. Så att det är nog dags att ta reda på lite mer för din del!

"Om du vill lära känna en människa (ND), ska du fråga dess fiender (makten), eller den själv?"

Anonym sa...

För 50 år sen var de flesta länder i världen homogena. Varför var det så? Kan det vara så, att ALDRIG i historien, har ett mångkulturellt samhälle lyckats. Det har antingen blivit inbördeskrig eller så har de blandats ut och blivit ett homogent (!) samhälle, dvs, flera kulturer har utrotats och blivit ett. Så det är ganska lustigt, att idag lovordar man mångkulturen, när den i sig leder till krig eller monokultur. Hurra för etnopluralism, sann mångkultur i världen!

Anonym sa...

Som sverigedemokrat välkomnar jag denna opinionsundersökning och jag är inte överraskad. Jag tror personligen att SD:s framgångar inte beror så mycket på att väljare gått från KD till SD.
Socialdemokraterna har valt ny partiledare Mona Sahlin! Det är den stora anledningen till att SD går framåt men den slutsatsen/kopplingen vill ingen i media göra.

Besök min hemsida och lär känna en sverigedemokrat.
http://web.telia.com/~u49502520/

Robban sa...

Din kommentar ar motsajelsefull. Du sajer att integrerings poltiken misslyckats, sen sajer du att kulturutbytet berikat. Kan du utveckla din motsajelse? Kan du dessutom svara pa varfor det ar battre om sverige spenderar 800.000kr per ar pa en flykting, nar man samtidigt skulle kunna hjalpa 4000 flyktingar med mat och husrum i sitt hemomrade for samma belopp. Om du undrar over den summan (800K)sa har en Kalmar politiker fatt fram den siffran, dar ingar statliga pengar.

Jonas Rask Samuelsson sa...

Hej!

Ursäkta mitt sena svar. För att klargöra lite så menar jag ungefär senaste 20-30 årens integrationspolitik. När jag skriver att Sverige drabbats av utflyttning så inser ni kanske att det är runt början på 1900-talet så det är inte motsägelsefullt.

När jag säger att kulturutbytet berikat så syftar jag exempelvis på de italienare och andra människor som kom till Sverige med kunskaper som vi i Sverige saknade. Sen bygger ju till stor del vårat kulturarv på hantverkskonster som invandrare tagit med sig hit och lärt oss. (Antar att ni ex köper pizza eller lyssnar på musik?) Kulturutbyte är kanske fel då det internationella utbytet framförallt skapat tillväxt och räddat liv. Men å andra sidan är fler länder demokratier nu än för 50 år sedan, det är ju en idé som spritts sig runt världen och bidragit till välstånd för fler.

Slutligen skrev jag "det finns skäl till varför männsikor flyttar och flyr", skrev aldrig flytkingar.