20070419

Another one bites the dust

SvD.se rapporterar att ett Gripen plan har kraschat på väg in för landning. Glädjande nog har pilot enligt uppgift klarat sig väl och är förd till sjukhus.

Det är trots dagens krasch imponerande att Flygvapnet inte krachat fler än tre gånger med Gripen under de senaste åren. Kvalitén på våra svenska piloter har länge varit hög men med dagens neddragningar och minskad flygtid kommer det troligen per automatik bli sänkt kvalité. Man kan ju tänka på effekten att gå från en av världens 5 största flygvapennationer till mer normala nivåer.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Är vi verkligen nr 5? Före oss är förstås USA, Ryssland, Storbritannien och Frankrike. Tyskland, Italien, Spanien, Kina, Australien, Sydkorea och Japan då?

Jonas Rask Samuelsson sa...

Nej, vi har varit topp 5. Nu är det mer normala nivåer. Men under kalla kriget tiden hade vi ett enormt flygvapen. Det var i runda slängar 10 stridsplan per svensk kommun, vilket är ganska mycket.

Anonym sa...

Nja, vi har faktiskt t.o.m. varit nr fyra, åtminstone om man får tro Anders Sundelin i hans bok om spionen Wennerström. Det var 1957. Pengarna kom från de medel som hade reserverats för att göra Sverige till en kärnvapenmakt. När det avblåstes kunna man lägga dem på flygvapnet. Sade samma anonyme avsändare. Var kan man förresten hitta en topp-tio-lista över världens starkaste flygvapen?

Jonas Rask Samuelsson sa...

Bra fråga, sökte nätet men fann ingen färdig. Det torde då gå ganska fort att sammanställa själv. Din påpekan att det var det fjärde största bekräftas även här hos flygvapnet.