20070928

Vad gäller i skatteutjämningen Axen-Olin?

Mitt 250:e inlägg får behandla en av mina hjärtefrågor, hur alla kommuner och regioner i Sverige ska få möjligheter och resurser att utvecklas och stärka konkurrenskraften.

Skatteutjämningsutredaren Ulf Wetterberg presenterade idag (referat i DN och SvD) den andra delen i sitt arbete. Nu kommer förslagen att slå mot storstäderna istället för som i våras mot "landsbygden". Hos finansborgarrådet i Stockholm, Kristina Axén-Olin, åker kommunhatten på direkt, "Jag förutsätter att regeringen slänger det här förslaget i papperskorgen" kommenterar hon.

Anledningen till att Stockholm och några andra större städer kommer att få betala en högre avgift in i system är nya beräkningsgrunder på kostnaderna för bla barnomsorg. För mig är det bara för Axén-Olin att skälla bäst hon vill. Liknande förändringar skedde i våras då första delen av Wetterbergs utredning las fram. Då handlade det om "strukturella skillnader", framförallt i lönekostnadsläge, vilket jag anser vara ett mycket dåligt argument. Jämtlands län och landstinget är så litet (befolkningsmässigt som Farsta 122´000) att möjligheten till rekrytering av läkare till våra "outposts" i ex Sveg, Bräcke och Backe är inte omöjlig men svår. Avstånden gör att du som läkare gör bäst i att bo på plats. Att erbjuda jobb i utflyttningsorter där osäkerheten om jobb i vården är högst osäker pga av svag ekonomi och utflyttning är inte det enklaste, ett enkelt sätt är att höja lönerna. Frågan är då om det är Sthlm eller JLL som har svårast att fylla platserna? Nu handlade det iofs om kommunerna i Stockholm och Sverige men låt mig påpeka att skattesnittet i Sthlms län ligger på 18,61% medans riksgenomsnittet ligger på 20,78% det är 1,5% att jobba och fortfarande hamna under snittet. Jag vet att tipset tangerar tassemarker gällande kommunala självstyrets men det är en problematik som utjämningssystemet får stå för.

Exempelvis Krokoms kommun fick i och med Wetterbergs utredning i våras en neddragning med 200:-/invånare i skatteutjämningen pga en låg andel "äldre äldre" i kommunen nu har Wetterberg tittat på andra förändrignar i kommunerna, fine är det förändring så är det.

I grund och botten tror jag inte vi kan ha kvar detta Robin Hood system. Det har ingen vinnare alla känner sig som förlorare. Jag kommer lägga stort hopp och bidra med input till Centerpartiets tillsatta grupp som arbetar med att bredda skattebaserna.

Så 250:e inlägget direkt från Jarse - nu blir det uppdatering med mor sen sova.

20070927

LSU tar ställning för ungdomars rätt

Äntligen lyfts frågan som man vetat om sedan sitt första jobb med kollektivavtal i botten. Facken och kollektivavtalen diskriminerar unga bra iniativ av LSU att våga lyfta debatten, ska bli spännande att se vad som kommer ut av det här!

Uppdatering - Nu ute på DN.se

Status quo - landstingsledningens politik?

Dagens landstingsstyrelsemöte har bestått av ett fåtal genomgångar men slutligen/äntligen beslutdags på landstingsstyrelsen. Bla annat frågan om hur vi organiserar ett "prioriterings råd" för de troligen kommande prioriteringarna på agendan samt en redovisning från utvalda verksamhetsområden hur de arbetar för att uppnå vårdgarantin.

Besluten var väl inte mycket att hurra över. Den stora frågan var delårsbokslutet men det refererade jag ganska genomgående igår, märkligt är det att majoriteten flyttade pengar (104 tkr) från en specialist på ortopedi till en vanlig hälsocentral som redan går med vinst. Att frågan inte varit lyft i "samarbetsrådet för privata vårdgivare" (osäker på namnet) gör inte hanterandet mer logiskt.

Dagen avslutades med ekonomi utskott mellan 17-20 som diskuterade frågan om budgetramarna inför 2008, med anledning av dagens artiklar om ekonomin i både
ÖP och LTZ kan jag medge att vi hade en del att diskutera. Frågan vilka resurser vi behöver ge respektive verksamhet för att de ska kunna uppnå de mål landstingsfullmäktige beslutat i och med Landstingsplanen och självklart för att uppnå målen i vårdgarantin är inte enkel. Jag är lite osäker på hur exempelvis hälsocentralernas respektive chefer samarbetar men det är stora, väldigt stora interna skillnader i landstinget. Ett nätverk med syfte att "benchmarka" olika arbetsformer och metoder vore kanske ett tips att ta till sig?

Att låna bra idéer av varandra gynnar i slutändan länets befolkning som får bättre tillgänglighet till och mer av vård.

20070925

Lång och regional dag

Vissa dagar är längre än andra 09:30 till 20:30 blev dagens schema. Det har varit en mycket intressant dag med landstingsstyrelse innehållande delårsbokslut och diskussion med statens förhandlingsman i regionfrågan.

Delårsbokslutet är ganska svårtolkat, visst "vi" landstinget går med 16 miljoner plus. Detta bla tack vara högre statsbdirag, skatteintäkter och minskad kostnadsutveckling. Samtidigt är redovisningen av vårdgarantin lite oroande, det har meddelats via Östersundsposten tidigare att många som skall behandlas väntar på behandling, över 700 personer väntar. Dessa väntande är av JLL beviljade behandling och borde då tas med som en skuld i delårsbokslutet. Samtidigt kan man fundera på om inte beslutet att minska antalet arbetade timmar bidrar till att öka kön på antalet väntande personer, alltså i princip en förflyttning av kostnader. Slutligen borde väl en tanke skänkas regeringen för att man fått extra statsbidrag, skatteintäkterna ökat samt de sänkta arbetsgivaravgifter.

Regeringens förhandlngsman Jan-Åke Björklund besökte både landstingsstyrelsen samt en välbesökt alliansträff på kvällen. Jan-Åke hade perspektiv och framför allt frågor som fick de flesta att fundera en gång på "vad, hur och varför?". En spännade fortsättning följer, viktigt nu är att politikerna vågar debattera frågan öppet!


Nu blir det sova för imorgon är det beslutdag på landstingsstyrelse och kvällen bjuder på ekonomiutskott och arbete med budget och uppdrag till samtliga verksamheter för 2008.

Hasta noché!

20070921

Fagraste Fagerbacken

Jag har ju helt missat men Östersunds mest välmålade och snyggaste bullerplank är nu klart. Det var i tisdags som försköningen av Fagerbacken invigdes, jag får ursäkta jag inte rapporterat om det tidigare. Som ni vet spenderades delar av semestern med att begjuta dessa grova planka med både olja och tjock härlig rödfärg. Och nu är det invigt läs mer här... ; )

20070920

Fler jobb och fler vägar in!


365 dagar - sänkt arbetslöshet, renodlat jobbfokus med stärkt fokus på individens möjligheter att komma tillbaks till arbetskamraterna bra för alla i sverige. Fem Jämtlands segrar är utökad läkarutbildning i umeå med decentraliserad form för genomförandet, klart med i snitt ca 1200:- sänkning per jämtländskt hus, mer än 15% ökning på järnvägs- och väganslaget, Eldrimner i Ås permanentas, transportstödet är finansierat fram till 2010 klart om några dagar i bryssel & gäller retroaktivt from 1/1 2007. Inte illa och leveranstiden på 365 dagar är inte illa heller. Roligast var väl den i publiken som sågade höjningen av väganslaget eftersom Sossarna lämnat en skuld på 70 miljarder måste det först återställas och då borde det heta återställning till en dräglig nivå.

20070918

Sjukast i Jämtlands län?

I Härjedalen härjar någon/några som riskerar människors liv genom att montera stålspikar i vägen skriver ÖP.

Jag blir förbannad och förstår inte hur någon kan hålla på med något dylikt. Samtidigt är jag väldigt oroad och rädd för att någon ska råka väldigt väldigt illa ut. Än så länge har inget hänt, peppar peppar. Jag har själv råkat ut för att ett däck på min bil har exploderat (samma sak som hände rörmokaren som hamnade i diket) det var en del skicklighet och mycket tur att inget hände mig och pappa den gången.

Jag hoppas nu bara att du eller ni som håller på med den här omotiverade livsfarliga idiotin ger er till känna och tar era straff som riktigt folk!

20070917

Skäl för sitt namn!?

Östersund genomför nu flera satsningar bla. Vintersportcentrum på campus men kallar sig även för Vinterstaden. Sagt och gjort så har tydligen snön beställts in till staden tidigare än vanligt eller vad sägs om den här morgonbilden?

20070914

Livsviktigt regeringsbeslut för Jämtland!

Regeringen har beslutat att utöka antalet platser på läkarutbildningarna vid universiteten. Umeå universitet kommer utökas med 20 utbildningsplatser! I regeringens pressmeddelande meddelas också att:

Utökningen vid Umeå universitet innebär att det blir möjligt att påbörja en mer decentraliserad form av läkarutbildning, som i större utsträckning än i dag ska ske ute i regionen.


Det innebär att fler läakre kommer att förlägga sin utbildnig i Östersund vilket genom erfarenheter kommer förbättra möjligheterna till läkarrekrytering inför framtiden. För Jämtlands län och landstinget är detta av yttersta vikt för att kunna vara en attraktiv region för människor och företag att flytta till.

Sist av allt, detta behövs för att säkra kvalité, kompetens och vård i alla delar av vårat stora län.

Imorgon ska jag fira av Mattias, på min facebook känd som Rödingfångaren från igår gårdagens fisketur men nu blir det helg på riktigt!

20070911

Jämtlands län på efterkälken?

Nu blir det spännande när remisssvaren till ansvarskommittén börjar antas i olika partier, i landsting och kommuner samt från alla möjliga andra håll. Igår var Robert Uitto ute med "landstingets" åsikt i en lite rörig artikel. Samma dag hade tydligen Västernorrlands landsting tagit sitt, STORREGION blev svaret.

Detta kan sluta med att Härjedalen går söderut och att Jämtland får haka på som "lilleplutt" utan möjligheter till goda förhandlingar. Alternativet att strunta i mittskandinavien och gå söderut är avlägsen, men kanske en väg ut?

Ja det är nu kloka tankar skall tänkas...det drar ihop sig till slutspel.

20070910

Härligt med nån som säger ifrån!

Från Socialdepartementet och socialtjänstminister Maria Larsson kommer idag, via DN-debatt, en satsning på barn med missbrukande föräldrar. Riktigt bra, här krävs politiska fingrar i syltburken och en vilja från de samma. Det här är en av mina hjärtfrågor så det kommer känns bra att kunna följa upp det här lokalt i Jämtland och Härjedalen.

"I undersökningen svarar socialsekreterarna på frågan om vilken enskild faktor de tror är viktigast för att ett bra stöd ska kunna ges. Sex av tio
pekade ut tydligare rutiner för samverkan mellan skola, socialtjänst, polis etc.
Tre av tio socialsekreterare vill allra helst se ett större engagemang från
ledning och politiker. Bara en av tio prioriterar ökade resurser. "
Det visar att det finns ett behov av politisk vilja och att verkligen våga bryta de välkända och vattentäta skotten mellan skola och socialtjänst. I slutändan får båda förvaltningarna mer pengar över om de lyckas samarbeta.

20070907

It´s a okey to say "Fjollträsk!"

Det är tillåtet att använda Fjollträsk i reklam enligt MER, ja många upprörs över ordet "Fjollträsk". Av erfarenhet vet jag att det finns de som verkligen tar illa upp om ordet används medans det andra gånger kan vara passande humor i ordbråk mellan mig och andra. Hade mig häromveckan en dust med en centerpartist från Stockholm i ärendet Norrland versus Civilisationen *läs Sthlm*. Medans jag upplyste om mitt nya trafikfordon älg-dubbelspannet så förklarade han hur det var åt skogen med tunnelbanorna som var en minut sen och inte gick hela vägen hem till dörren osv. Ja det finns ju mycket att prata om eftersom lever på så väldigt olika sätt.


Nä skämt åsido, jag blir så jäkla förbannad på att man inte kan skoja lite om sig själv. Klart att jag har skoj åt ett trafikkaos i Sthlm när det endast fallit en decimeter snö där. Samtidigt har de har roligt åt våra avstånd, att jag ser snön på fjällen var dag på väg till jobbet eller att jag försökt jaga ripa med morakniv. Vi lever ju på olika ställen deal with it - jag far till Sthlm på möte de åker hit för att njuta av vår natur!


Jag är född i Skåne, har bott i Järvsö, älskar stadskaféer och fjällen, har kompisar i både Norrland och Sthlm, min syster bor numera i Bilbao. Visst jag tycker kanske att det är tråkigt i någon ort eller så men alla ställen i världen har sin charm från Kungsholmen i Sthlm till Flon i Bruksvallarna.


Can´t we just be friends?

Twajs - as good as it gets?

I veckan lanserades en ny nöjessite "Twajs - dubbelt så nice!". Roligt att någon (läs ÖP) vågar gå på det lokala djupet och satsa så här, hela idén är ju ett lokalt nöjesmagasin. Ska bli spännande att se om det kommer levereras på siten som innehåller både bloggar, vimmebilderoch stil & mode mm.

Generellt sett får det här ses som ett steg i rätt riktning där aktörer slåss om att nå framgång genom att vara nära människor och våga vara lokala. Tidigare i år lanserade ÖP en mer lokal prägel på sin webbtidning och länstidningen i ÖStersund kontrade med att mycket snyggt strukturera upp sin sida redan väl utbyggda lokala profil. Det jag saknar nu är ett riktigt "bloggkrig" vilket skulle vara en fröjd att följa. Nöjes, kultur och politiska reportrar borde ha en hel del att läsare attvinna på en sån fight.

Den som lever får se!

20070905

Människa eller system?

Dagens ÖP har en bra artikel om privata vårdkliniker som är landstingsfinansierad och stäningshotade.

- Jag använder 85-90 procent av min arbetstid till patienterna. Inom landstinget använder man 30-35 procent av tiden till patienterna, resten av tiden går till teamverksamhet, ronder, konferenser och annat, säger Jan Sandegård.

Att det enligt landstinget ortopedchef Roger Olsson behövs rekryteras två nya ortopeder om kliniken stängs stärker bara min tro på att verksamheter inte alltid är bäst i landstingets egen regi. Vi måste ha två viktiga grundfrågor med oss när vi jobber med skattepengar, vad är människors behov? Var gör VARJE skattekrona mest nytta?