20070125

Vi har koll på socialnämden.

Äntligen hemma efter en lång dag med socialnämnd, SV-styrelse och sluligen frisbeeträning.

Imorse for jag på Socialnämnd i Arbrå, denna gång förlagd på det kommunala boendet Ängslunda. Roligt med Ängslunda är att de har en självförvaltningsstyrelse, det innebär att det finns en lokal styrelse där kunderna är i majoritet. Det känns kul med engagemanget som finns där och viljan att utveckla verksamheten. Idag lämnade styrelsen över en skrivelse med en önskan att bedriva palliativ vård (vård i livets slutskede). De tre områdescheferna Kicki Bro, Ingela Hedblom och Cecilia Klang presenterade också tankar på varför det borde bli så här samt hur det skulle kunna ske. Först vill de dock gå vidare i lagom takt och få ett klargörande om det går att genomföra utifrån behoven. Det är så kul när personal och kunder visar på vija att utvckla och bli bättre, framtiden får utvisa vad som sker men jag är iaf positiv.

Under Socialnämnden fick också vi i majoriteten beröm för att driva på frågan om en beroendemottagning i Bollnäs kommun. Det var Ann-Renee Forström från Vänsterpartiet som tyckte vi gjorde ett bra jobb i frågan, fast det finns säkert en naturlig förklaring från Landstinget till varför det inte kommit till stånd ett avtal trodde hon.

Jag har tidigare nämnt frågan i ett blogginlägg den 20 december och det är vår IFO chef Gunilla Österholm som skall ha mest beröm Det är ju så att samtliga kommuner i Gävleborg utom Bollnäs, nio av tio, har en av landstinget sponsrad beroendemottagning. Här finns rapporten att ladda ner från SKL Gävleborg, läs om Bollnäs på sidan 17 och uppmärksamma att det inte finns något "Landstingsfinansierat" eller tillgång till "läkare/distriktssköterska" i det stycket.

Det finns säkert många förklaringar, hur som helst är det viktigaste att de övriga nio kommunerna stödjer Bollnäs helhjärtat i att få till stånd ett avtal med Landstinget Gävleborg (LG). Värst i denna fråga är den okunskap och ovilja som LG har uppvisat.



Under nämnden ställde också oppositionsledaren i Socialnämnden, Marie Centerwall, en fråga.

"Finns det behov av personal med kunskaper i andra språk än svenska?"
Självklart fanns samma fråga, ställd av Kommunalfacket, med i protokollet från "Samverkansgruppen". Det är en grupp bestående av förträdare från arbetsgivare och fackföreningarna i socialtjänstensverksamhet, alltså arbetsgivare och arbetstagare.

Jag ställer frågan här eftersom jag var dum nog och inte ställde till Marie på nämnden.


Om detta behovet finns hur löser vi då problemet med Lagen om AnställningsSkydd (LAS)?

Ska vår verksamhet anställa någon som inte står på tur på LAS-listorna, kommer facket då tillåta det?


Svaren är: Vet inte och vill inte.
Det är nämligen så att jag har hört mig för lite när jag fick se vad som stod i protokollet och det exemplet jag gjorde ovan har nämligen hänt i verkligheten hos oss. En person som våra chefer ville anställa på heltid för hennes språkkunskaper nekades detta. Eftersom facket vägrade att göra avsteg från Lagen om Anställningsskydd. Det är så fult att verka bry sig men inte vilja göra något åt saken, jag blir riktigt irriterad.
Grattis till den person som verkligen skulle gjort skillnad och nytta på något av våra boenden. Men istället fick nöja dig med att bo i landet där facket nekar dig heltid och fast anställning!


Som avslutning kan jag meddela att hela Socialnämndens budget gick plus för år 2006. Inga enorma plus, inga neddragningar av personal. Utan helt enkelt ökat budgetmedvetande i våra verksamheter, troligen pga av effektivare och smartare lösningar i det vardagliga arbetet, så enkelt är det. Kan också meddela att vi politiker i nämnden totalt gjorde av med 856´000:- under året. Detta är 84% av den budget på 1´018´000:- som vi tilldelat oss själva. Så vi gjorde vad vi kunde vi med.


Nu är det sängdags!

Inga kommentarer: