20070113

Dags för riktigt vinter och snowboard i lössnö?

Jag chansar igen och säger, "Nu kommer snön!". Senast jag gjorde det var den fjärde januari och då försvann allt igen.

Nu tror jag den är här för att stanna. Så för er som vill se snö live här är länkar till två webbkameror från de bästa skidbackarna i länet.

Järvsöbackens

och till Kungsbergets i Sandviken/Gävle trakterna.

Som ni förstår älskar jag snö och allt det vita lugna som kommer med det. För er som inte förstår rekommenderas följande åtta-stegs program som hjälp på traven.1 - Inhandla nån typ av skaktålig musikspelare med hörlurar/öronpluggar.

2 - Skaffa rejäla snowboardkläder inkl. handskar och mössa/hjälm.

  • Snön är som bäst när det är kallt, fluffigare, lättare och roligare. Samtidigt slipper du trängsel och har mer ospårad snö att åk i om du klarar av att åka i temperaturer under minus 10 grader.

3 - Boka en skidresa till ett område med bra offpistområden.

  • Själv har jag åkt mest lössnö i Vargen i Vemdalsskalet. Vargen har endast en lift 1,3 km lång rakt upp på berget och grymma möjligheter till att hitta just den lössnöåkning som passar dig. Framförallt är typ 95-99 % av berget opistat och det finns en hel del spännande drops (stup) i olika storlek flyga ut över. Självklart finns brantare och större berg men jag har aldrig lyckats kommit dit än.

4 - Införskaffa några av Red Hot Chili Peppers låtar att lyssna på under åkningen.

  • I "The Zephyr song, Otherside, Scar Tissue, Road Trippin och Californication" är låtar gjorda för att lyssna på när du ska åka lugnt. Den känslan jag upplever precis efter att ha klivit av liften (slå på låten då), spänner bindningarna och lutar framåt för att få brädan att sakta ta fart ner mot det stora äventyret och ruset man får att utan ljud och motstånd glida fram i lössnö. Vill man peppa sig inför ett brantare parti åkning eller något drop eller hopp välj en rockigare och snabbare låt, it´s all in the head om du klarar det. Låtar som "Around the World, By the way och I like dirt" är bra låtar att trissa upp modet med, för det handlar ofta om att våga "Face your live your dreams!" stämmer mycket bra. Utöver dessa rekommenderar jag "Millencolin - Tiny Tunes" samt Teddybears STHLM - Rock n´ Roll High School". Ofta passar de senare bättre i pistat underlag (damn vilken nörd jag är), ladda in dessa på musik spelaren.

5 - Montera in bindningarna för lössnöåkning.

  • Jag själv åker inte mycket switch (baklänges) i lössnö. Jag brukar därför alltid montera in bindningarna någon centimeter bakåt i jämförelse med inställningarna för att åka i pistat då jag hoppar och jibbar mer. Flyttar du bakåt bindningarna slipper du också risken att stå bakåtlutad och få ont i foten. När du åker i lössnö gäller det att ha nosen ovanför snön så du inte sjunker ner och stannar/ramlar, därför är tipset att flytta bindningarna en aning bakåt på snowboarden. Att läsa "Stora boken om snowboard" var något som utvecklade min åkning och gav kunskap om snowboard, innehåller många grundläggande kunskaper.

6 - Ät ordentlig frukost, ta med matsäck och åk.

  • När du väl är på berget våga då att promenera runt på berget för att hitta nya platser att åka på, av egen erfarenhet lönar detta sig. I Vargen är det ett måste för att komma bort till nästa knöl vänster ordinarie nedfarter (när du åker upp). Även i Vemdalsskalet finns en del ställen att upptäcka. Fundera även på var du kan hitta oåkt snö och nya oåkta sträckor det finns snö på hela berget frågan är bara fall du åker på räätt ställe?

7 - Tänk på säkerheten!

  • Om du åker själv, ha alltid skydd (rygg och hjälm), mobiltelefon samt lavinsändare. Genom att förebygga kan du åka mer avslappnat istället för att oroa dig för om du gör illa dig. Ett hett tips är dock att åka inte i skog (möjligen i vissa rännor). Jag upplever inte det som roligt och olycksrisken är stor!

8 - Åk på dina villkor - men be gärna och ge hjälp

  • Kom alltid ihåg att du åker för dig själv. Gör åk som du tycker är roliga, bara lössnö, ett stort dropp eller vad du söker. Åk på dina villkor då har du roligast. Ett sista tips är att fråga gärna och hjälp gärna andra med olika funderingar.
  • Själv lärde jag mig mycket och snabbt när i Bollebacken hemma i Bollnäs åkte med men också studerade andra som åkte snowboard.

Nu blev det här en novell men det var skönt att få fantisera lite. Lägger till två inspirerande bilder

www.freeride.se hittade jag Emma på det här kortet...

...och slutligen ett kort från Bollnäs, där jag själv åkt på både Ohnbacken, sluttningarna vid Torsberg och Hoberget. På kortet visar K-D Nordlöf att allt är möjligt, bara ditt eget sinne sätter gränserna.

Håll till godo!

8 kommentarer:

Gabriel sa...

Inte visste jag att du hade så exceptionellt bra musiksmak att du gillar Red hot?

Glöm inte några av de senare låtarna Snow (Hey oh), Dani Californica, Tell me baby och Make You Feel Better som små lyckopiller i vardagen.

Keep it up!

Emma Jonsson sa...

Inte för att jag tror att det kommer att hjälpa mig att bli bättre i backen men jag håller med Gabriel om att det är utomordentligt bra låtval. Fast det visste du ju redan att jag skulle säga :) // Emma (the one who owns all the RHCP records)

Jonas Rask Samuelsson sa...

Visst är det så, men nu handlar det RHCP + snowboard och då har ni fått mina förslag. Jäg ändrar mig inte utan "lagt bräda glider i backen" som ingen brukar säga ; )

Gabriel sa...

Tack för stöttning Emma ;-)

Jonas min vän, du måste hålla dig lite ajour med det bästa bandet!

Själv såg jag dem 3 ggr live under 2006, kan starkt rekommenderas om man bortser från hålet i plånboken.

/G

Emma Jonsson sa...

Oj shit! 3 ggr :D jag såg dom den 12:e december och då var Jonas med i telefonen ett tag. Den första konserten jag såg med dem var dock i mars 2003 :)

du har en kompis med riktigt bra musiksmak Jonas ;-)

Gabriel Ehrling sa...

2003 missade jag dem helt...

Då var det bestämt då, nästa gång Red Hot Chili Peppers kommer till norden packar Jonas väskan så hämtar vi dig och ser red hot.

/G

Jonas Rask Samuelsson sa...

Bokat!

K-D sa...

Fett coolt!! Dom länkar en bild på mejj på sin egen blog :) K-D här vettu