20070102

Bara svenska i Malmö?

Jag fortsätter på temat Sveriges Radio idag. I Malmö vill folkpartiet att det endast skall talas Svenska i klassrummen. Den folkpartistiska idén förstår jag likväl som jag förstår att kommunpolitiker har åsikter om allt. När jag gick i gymnasiet var svenska förbjudet under engelska lektionerna, vissa spanska lektioner skulle vara "Solo español". Jättenyttigt för då insåg man vad som saknades. Undervisningen bedrivs ju fortfarande på svenska så i praktiken handlar det mer om ordningen i klassen kan jag tänka?

Sen vad händer i Malmö med denna skola om mationen går igenom? http://www.malmo.se/borgarskolan ett IB-gymnasium där all undervisning bedrivs på engelska. Min syster gick IB i Bollnäs och det var bara nyttig och givande är min åsikt om inriktningen. Hade gärna gjort det själv också om det funnits när jag började gymnaiset.

För övrigt tycker jag att dagens skola bör bli modernare och inte mer gammaldags. Det finns en hel del som var bättre för får jag ständigt höra i samma veva som klädkod, magister, kateder osv. Jag håller inte med skolan måste blir mer flexibel, individuell och kunskapsinriktad. Det är sjumila kliv kvar innan vi nått dit.

1 kommentar:

Peter Olevik Dunder sa...

SR tar även med lokala reaktioner på förslaget.

http://www.sr.se/cgi-bin/malmo/nyheter/artikel.asp?artikel=1122270

LUF är emot och ungdomarna på en fritidsgård är för.

Så länge vi inte har fullständigt fri etablering så kan kommunpolitiker sätta upp regler och sedan stjälpa blivande konkurrenter med avvikande åsikter. Men kan vi få friskolor som inte har samma policy så är "problemet" i mina ögon löst.

Svenska i den kommunala skolan i Malmö, jaha, byt till den skola du vill gå i då om den kommunala skolan inte passar just dig.