20061220

En hel mandatperiod i socialnämnden avslutad

Idag hölls mandatperiodens sista socialnämndsmöte i Bollnäs kommun. Det var ett gäng uppklädda och pratglada nämndsledamöter som idag fyllde Sparven på folkets hus i Bollnäs. Tanken var att fotografering skulle ske innan nämnden 08:20, men det höll tydligen inte fotografen med om.

Dagens nämnd kom att handla mycket om Länsstyrelsen, Leva Nykter och vår missbruksenhet på Individ och familjeomsorgen. Som underlag för denna diskussionen finns en minst fyra år lång följetong av tillsyns- och revisionsrapporter, tips till oss ledamöter samt nu slutligen en utvärdering/C-uppsats om "Varför 12-stegsmodellen?" i Bollnäs kommun. Tyvärr hittar jag inte uppsatsen på Örebro Unviersitets hemsida men den bör komma ut snart med titeln "Varför 12-steg?".

Diskussionen kretsade mycket till den smärre kris som var på IFO 2002-2005. Det känns verkligen skönt att nu har fått en chef som Gunilla Österholm. Hon har på något sätt skapat en mer stabil och trygg verksamhet. Sen känns det personligen roligt att få vara med och se hennes fokuserade arbete med att bygga upp en beroendemottagning i Bollnäs. På den här punkten är Bollnäs unikt i länet (negativt dock) för i Bollnäs vägrar Landstinget Gävleborg (LG) att bistå kommunen med personal ex. läkare/sköterskor, något som LG gör i ALLA andra kommuner i Gävleborg. Om sjukhuschef Woxberg inte snart hör sig för om läget i resten av länet har jag från goda källor fått info om att samtliga kommuner stödjer Bollnäs i denna fråga. Och då blir det nog mediaärende av det hela.

Slutligen fick vi besök av Frivården som gick igenom sitt arbete och samarbetet med IFO i Bollnäs.

Ett givande möte och tilläggas skall göra att vi hade några som var där för sista gången. En som speciellt skall ha ett par rader är Rakel "O´Rakel" Lundgren.

  • 1971 - Gjorde Rakel debut i Arbrå "Barnavårdsnämnd", då fanns också nykterhets och sociala nämnder
  • 1975 - Satt Rakel med i Sociala centralnämnden i Organisationsutskottet (AU)
  • I 80-talets början tog Rakel timeout från politiken i Bollnäs kommun
  • 1992 gjorde Rakel comeback i kommunpolitiken som ers i socialnämden, hon hade då spenderat en hel del tid i Sthlm och som företagare bla. med O´Rakel butiken i Arbrå där bla jag hyrde min frack till studentbalen 2000. Motivering till comebacken var att hon upplevt samhällets baksidor och att "Jag (Rakel) måste göra min insats", så enkelt kan det vara att motivera sig.
  • 2006 var Rakel delaktig i valrörelsen och vidare la hon ner ett grymt arbet med föreläsa och jobba med Miltons psykiatri samordnings utredning.

Som vapendragar vid varandras sida kommer jag återse Rakel i både SV-avdelningen i Bollnäs samt SV:s regionstyrelse.

Sista socialnämnden för mandatperioden - det är och har varit ett nöje, lärande och vissa dagar rent av plågsamt.

Inga kommentarer: