20070210

IP-telefoni och trygghetslarm

Nu är IP-telefonin och problemen med larm och SOS osv en nyhet igen. Jag har skrivit om det tidigare för mer än ett år sedan, det är i mina ögon ingen nyhet. Inte ens vanliga huslarm fungerar (än så länge) bra med IP-telefoni lösningar. Tydligen är det här en fråga som trygghetslarmsägarens fru faktiskt reagerat på, dock framgår inte om det var innan eller efter dödsfallet. Alltför ofta utgår offentliga verksamhet från att "det är som vanligt och alltid". Texten i artikeln

"Då fick hon veta att signalen alltid går fram och man hör larmet."

Är bevis nog för att man inte testat och prvat system tillräckligt. Troligen kommer rutiner göras om och frågan kan läggas till sådant som vi lärt oss. Det kostade tyvärr människoliv att komma dit, får inte ske igen!

2 kommentarer:

Berit sa...

Problemet är ju att internetleverantörerna inte har reservkraft, när strömmen går så slutar nätet funka!

Jonas Rask Samuelsson sa...

Ofta sitter ju ett batteri i televäxlar osv. men visst behöver det finnas en trygghet för de som väljer IP-telefoni som kombineras med trygghetslarm. Däremot vet jag av egen erfarenhet att jag lovade INGEN garanti att IP-telefoni fungerade i kombination med trygghetslarm. Därför är det viktigt att det inte installeras system som inte är kompatibla med varandra. Televerket finns inte längre, telefonkostnaderna har sjunkit och en öppen marknad är här. Det bör även finnas med vid tillfällen då nyteknik kombineras med äldre.