20081230

Skatehall i bollnäs


Efter att ha träffat en gång med gamla kompisar i bollnäs var jag tvungen att tå en tur förbi nya Skatehallen i bollnäs. Det var ju lite har det började för mig med engagemanget. Kul att det nu finns på plats. Över 20 personer som åker nu.

20081221

Snart framme i söder


Efter en lugn kväll i sthlm har det varit en lång färd söderut. Man slås verkligen av det förändrade klimatet. Från skåne, där jag bodde som barn, har jag minnen av snö, kyla och is men det är långt ifrån vad jag ser idag. Tidig höst skulle jag nog kalla det. Har läst på några ställen i media att det här året/vintern ska bli de kallaste på länge. Kan nog vara sant men snön lyser med sin frånvaro. Bara 5 mil kvar nu...skönt med ett slut på resan då vi varit på vägen i sex timmar nu.

20081219

Julefärden har börjat


Nu lämnar jag östersund för att fira julen i södra sverige. Ska bli lite intressant och se var snögränsen går. Jag ses inte alls framemot själva färden då statistiken säger att mer än 30 människor mister livet i trafiken varje år kring jul och nyår. Jag ska då se till att göra min del för att klara mitt och ändras del. Helst hade jag åkt tåg men plånboken fick tala den här gången. Nu dags för etapp ett: mot hälsingland!

Lagen för asylsökande ändras

Enligt expressen.se kommer migrationsminister Tobias Billström att forcera fram en förändring av regeln som säger att "den enskilde skall söka från hemlandet". Den har ju varit uppe till diskussion i länet till viss del. Problemet är att den inte har ändrats de senaste 5-10 åren då jag kan dra mig till minnes att liknande situationer uppstått mer eller mindre regelbundet. Nu får iaf frågan en bra vändning vars det verkar.

Piratpartiet = Ian och Bert = lobbyorganisation

Läste ett bra inlägg av Andreas Ekström på tidningen journalisten, där Piratpartiet jämförs med Ian och Berts ny demokrati. Mycket läsvärt framförallt för den äldre generation politiker som kanske inte är invånare på nätet utan mer ointegrerade invandrare och inte vet så mycket om struktur, funktion och läsvärdet som finns "där ute". Piratpartiet kommer säkert att plocka väljare från de partier som nu sitter i riksdagen. Framförallt av den yngre generationen dr enfråge engagemanget nu är större än det breda synsättet.

Skribenten skriver:
Var befinner sig partiet på höger/vänster-skalan? Skulle partiet stötta en alliansregering eller en vänsterregering? Det är inget konstigt med de här frågorna. Det är bara frågor som den politiska journalistiken bör ställa till alla partier som söker parlamentarisk makt.


Det blir nästan komiskt när ett svar från vice partiordförande Christian Engström svarar:
Det är helt sant att det finns massor av andra frågor som också är viktiga, men de frågorna tycker vi att de gamla partierna redan hanterar någorlunda bra. Vi tror inte att vi skulle göra det så mycket bättre än de redan existerande partierna, så vi har ingen anledning att ta ställning där.

Har skrivit två kommentar rakt ur ilska. Jag ifrågasätter om det inte gör någon skillnad om det är kommunister, liberaler eller stockkonservativa som väljs. Det finns de i riksdagen som är emot abort och homoäktenskap, vill förbjuda kvinnliga präster, vill köpa Volvo för skattepengar, vill förstatliga all vård, vill inte vara med i Eu, vill vara med i EU, vill stödja regional utveckling och inte, olika nivåer på egenfinansiering av vägar, skola, sjukvård, äldreomsorg osv. listan kan göras lång. Det här sköter alltså partierna så bra att de inte behöver ta ställning själva. Det skulle vara riktigt sjysst att bli vald till riksdagen, få 50´000 i månaden, stå upp för mina väljare genom att avstå att rösta i 99% av alla frågor och sen få ut en bra pension.

Nä #¤%& vilket jäkla sätt att uttrycka sig på. Jag tror Piratpartiets dagar som seriöst parti är räknade efter det här. De kommer att sluta som lobbyorganisation - vilket de borde vara redan idag.

20081218

Landstingets julklapp i år

Det har uppstått missnöje hos delar av personal på prematuren angående årets julklapp från Landstinget till personalen rapporterar ÖP, just nu är det över sextio kommentarer som skrivits på nyheten. Många har åsikter, kul att se perspektiven finns typ tre. 1 - Bortskämd 2 - Detta är ingen nyhet 3 - Det är en dålig julklapp.

Jag har iaf lyckats få ihop pengar att köpa julklappar för i år - nu får jag bara hoppas att alla blir nöjda.

S borde KU-anmäla S?

Berit Andnor som är ordförande i Konstitutionsutskottet kommer få fullt upp över julhelgerna för nu har sossarnas Hans Hoff anmält regeringen till KU för att komma med vilseledanden information om bilpaketet. Likaledes borde kanske förfarandet vara med vart skattehöjningen i Jämtlands läns landsting då gå. För jag har inte upplevt några entydiga svar på vart pengarna skall. Bland annat skall väl pensionsskulden betalas av sen antagligen skall det satsa på nya verksamheter i och med nya behandlingsmetoder. Fast jag upplever inte riktigt att planen är fullständig.

Var finns Jämtlands KU? Evert Ljusberg?

Koll på läget?

Ibland kan man ju undra hur det står till med kollen på läget, inte minst efter att läst i ÖP om det här om Rättvis Demokrati sena förslag till budgeten (bara 6 månader sent) i Strömsunds kommunfullmäktige igår. Bra klargörande från Karin Stierna (c):
– Ramarna tog vi i juni, det gör vi inte i dag. I
dag fastställer vi resultat- och balansbudget samt kassaflödesrapporten,
konstaterade Karin Stierna (c) innan budgeten fastslogs enligt kommunstyrelsens
förslag.

20081216

Arbetskraftsinvandring

Jag påstår ju att jämtland behöver bli fler, friskare och rikare men har helt glömt bort att den nya lagen om arbetskraftsinvandring börjat gälla. Den gick ju igenom med hjälp av miljöpartiet i riksdagen, bra jobbat. Dagens nyheter har på dn.se en lista från arbetsförmedlingen där bristyrkena återfinns. Det går även att hitta jämtlands listan på uppfräschade (men långt från perfekta siten) www.jamtland.se.

Magnus skriver bra om den, modigt, då de som kommenterar uppmanar honom att ta sitt liv - barockt! Läs mer hos Annie eller på svd.se.

Förhoppningsvis kan vi i Jämtlands län dra nytta av dessa nya möjligheter och bli fler!

Gävleborg vält som S-rike

Så har det då skett - Landstignet Gävleborg kommer att styras av andra än socialdemokrater, rapporterar Dagens medicin. Själv fick jag vara unik och rösta igenom den första borgerliga budgeten 2005 men nu har man kommit ännu längre. 2005 valde flera ledamöter från Sossarna att inte stödja sin egen budget utan avstod från att rösta. Nu har majoriteten återigen förlorat i budgeten då miljöpartisten Lazlo Gönzi stöttade Allians förslaget.

Det leder till att sittande majoritet har avgått och det blir Alliansen som bildar nytt styre troligen tillsammans med Mp:s Lazlo. Anders W Jonsson gör en bra analys av hur landstinget har fungerat senaste åren. Han har ju också jobbat där som chef på barnkliniken så det ligger mer än politik bakom hans ord.

Spännande att se hur det går, smart av S att kasta in handduken nu, få genomgripande förändringar kommer att få tunga geomslag fram till valdagen så då kan den röda röran stå och peka finger och buda över allt som nu behöver samt komma med "om vi hade suttit kvar så skulel vi ha"-kommentarer.

20081211

Lucia på besök på sjukhuset


Ett trevligt avbräck på lunchen. Ljus och sång förgyller en lunch som annars hade varit glömd imorgho, iofs var leverbiffen efterlängtad. Det var mycket längesedan det låg på tallriken, mums! Fick lite insiderinfo av en tärna som jag känner att imorgon är det 18 planerade lussningar, tufft minst sagt.

Jämtlands Nobelpris i entreprenörskap till Fia Gulliksson

Igår delade Carina Zetterström och Per Åsling ut Jämtlands Nobelpris till Fia Gulliksson (Food in action & Brunkullans téer).

Motiveringen löd:

Genom att i sitt dagliga verk och opinionsbildande arbete visa människor,
företag och organisationer att "det går att äta sig till en hållbar utveckling",
skapar Fia ett mervärde och engagemang i sann entreprenörsanda till gagn för
mänskligheten.

Media rapporterar enligt följande LTZ.se, Öp.se, Sr.se/jamtland

20081209

Ett paket i förskott


Idag kom vinterns första paket. 2 snowboards och längdskidorna gissar jag på. Det blir nog första turen i helgen med snowboard för säsongen. Kanske en skidtur på ösk under veckan. Imponerad av bussgods iaf över 20 mil och länsgräns på under 24 timmar. Ikväll blir det jobb, plock och ev. service och vallning av snödonen...

20081208

På besök i skidghettot


Det har snöat idag. Postlådan hos andreas i östersunds skidåkarghetto talar sitt tydliga språk.

Centerbloggar.se lanserad!

Nu är Centerbloggar.se lanserat där kan du framöver leta efter vad centerpartister runt om i landet tycker och tänker kring politik och andra frågor.

Det snöar tillväxt


Tror att det är med skidor som med fil. Ju mer snö och kyla desto mer skidor säljs. Ju varmare det är en sommardag desto mer fil säljs också den dagen. Bonden/företagren på Sunnemo Farm, värmlänningen och skribenten Lars Nyborg brukar om gödsel säga att "det lökt int´ skit det lökt tillväxt". Det är rätt sätt att se på all snön som faller just nu. Det verkligen kräksnöar utanför, typ en decimeter på två timmar (lätt) skulle jag påstå. Det snöar tillväxt i vinterdestinationen Jämtland.

20081206

Dags för skidskytte


Det är sprinten idag på stadion, efter Helenas vinst så hoppas jag på succé. Helena mot ACO i en uppgörelse om segern vore en dröm att få jubla till. Är strax dags att gå upp och ställa sig på man får bra platser, tror det kan bli mycket folk idag även om det konkurrerar med Jamtlis julmarknad.

20081205

Idag kommer ett krispaket

Regeringen har flaggat för en presskonferens senare idag. Det skrivs att det kan tänkas vara ett krispaket men det kan ju också vara Volvo (god förbjude). Hur som kommer Kalle Olsson på länstidningen få som han vill. Han kommer få det kl. 10:45 på regeringen.se enligt interninfon från partiet. Länkas snart här till webb-TV utsändning från regeringens hemsida.

Mest märkligt är att det är staten som skall fixa biffen, bilen och bostaden när såna med politisk hemvist som Kalle skriver. Ska inte staten köpa Volvo så ska den pyttsa in mer pengar i systemen för då löser det sig. Inte har det ropats "köp mer lokalodlad mat, köp Jämtlands produkter till jul osv." Nu om nån gång så är ju skitvaror, ofta med hemvist utsocknes, onödiga. Vist föredrar jag utländska stereoapparater framför Svenska men jag tror ni hänger med. En tråkig retorik som bara får fram "Maud Olofsson och regeringen har ansvaret - inte ni människor". Till slut måste jag säga att om vi nu hade varit närstående att köpa Volvo. Skulle vi berätta det i media och hur sugen vi är på det?

Om jag skall förhandla priset på en t-shirt med polaren Andreas så slutar det under hundringn och udda blir jämt över tid, ingen allvarlig förhandling. Ska jag köpa en begagnad snowboard för några tusen då lägger jag lite mer tid till att förberedda mig. Ska jag förhandla om en bil för runt 50´000 (aldrig gjort men ponera) då läser jag på ännu mer, ni fattar trappstegen va?

Skulle vi köpa Volvo för 45 miljarder skulle det bi 5000 kronor per skalle i det här landet. För mig är det lite mer än en snowboard nästan en ny. Något som inte riktigt passar min budget just nu. Men Kalle & Mona vet att det är elt rätt att köpa Volvo. För de vill att näringsminister MAud Olofsson (som i deras ögon inte klarar någonting) ska styra högst upp vid rodret, suck!!!

Nä booooring är vad det är! I länet skall väl landstinget börja köpa upp företag som håller på att konkursa eller är det bara stora starka staten som skall göra sånt? Sjukförsäkringar, LSS, luftslott i infrastrukturen och annat det löser sig ju - STATEN FIXAR DET!

Suck - kom på något nytt och berätta vad ni egentligen vill att Maud ska göra - styra eller inte?

20081204

Nytt länsråd i Jämtlands län

Det har utsetts ett nytt länsråd i Jämtland. Regeringen har utsett Pia Sandvik Wiklund, rapporterar Öp.se samt LTZ.se. Har bara samtalat med ett av de centerpartistiska kommunalråden idag men hon var nöjd med resultatet. Pigg, alert, kompetent och på hugget är typ en sammanfattning av kommentarerna.

Jag har faktiskt ingen äning om vem hon är/har varit osv. Ska bli spännande att träffa henne och se om den uppryckning som länstyrelsen gjort och framförallt då på regionala rådet kommer att höjas än mer.

Just nu går vi ju in i slutfasen av långsiktsplanen för kommande infrastruktursatsningar. Vecka fyra nästa år skall kommunernas listor för vad som skall göras vara klara. Då på alla områden av infrastruktur som staten har ansvar för. I Jätmlands län behöver vi vara mer på hugget och jobba proaktiv för att visa på behoven vi har som kommer att gagna hela Sverige. Inlandsbanan är ett av de behoven - det kommer behövas transportera mer biomassa till Stockholmsregionen i framtiden. Det största kraftvärmeverket är inte klart än.

Sänkta ränta med 2%

Riksbanken sänkte idag räntan med 2%. Enligt många en historiskt stor sänkning. Från rutinerade företagare, banker och politiker kommer nästan helglada kommentarer. På personliga bloggar och "civilt" folk är det skräckblandad förtjusnin, ska man vara jätteglad eller jätteorolig. Ja troligen är det den gamla vanliga medicinen som fungerar bäst.

Ta reda på läget, hur mycket varsel, vad behöver företagen för att kunna ha anställda och hålla produktionen agera sen därefter. Var gör pengarna mest nytta. Maud Olofsson besked att regeringen inte tänker lägga miljarder skattekronor känns tryggt. Om nu inte enorma företag lyckas få bilarna sålda, hur skulle Mona Sahlin eller Maud Olofsson lyckas genomföra det?

Nä I Sverige behöver vi jobba med innovationer, företagsklimat mm. det är inte läge att bränna miljarderna på att försöka sig på något som inte är statens uppgift. Varvskrisen borde vara mardröm nog att lära riksdagens politiker.

Helena is the shit!

Say no more say no more!
Helt underbart av Helena Jonsson att köra hem ett WC guld på hemmaplan. Underbart, underbart och slutligen underbart! Att Anna-Carin Olofsson hade snabbaste tiden i spåren bådar gott inför lördagen när jag, Stenmark mfl. (hör av er om ni vill haka) vrålar "Ja!" efter varje fullträff på skyttevallen!
Läs mer på zporten.se eller njut på SVT.se/play.
På lördag är mitt högmodstips att fighten står mellan Jämtland och Härjedalen.
Helena Jonsson mot Anna-Carin Olofsson

20081203

Sportvärldens fula baksida

Två dagar i rad har det skrivits om rasistiska tillmällen på idrottsplanen. Det har varit Edwin hockeyspelaren och det har varit Edirisa fotbollspelaren. Tycker det är grymt modigt att vågafronta i dessa frågor, å andra sidan anser jag att det är deras rätt att slippa bli angripen med rasistiska tillmälen så var är egentligen problemet?

Jag tror tycker det finns ett strukturellt problem som supportas av svenskt rättsväsende. När tingsrätten kan ange följande i sin dom (citat från ÖP.se):

"...en person som deltar i e fotbollsmatch får normalt räkna med med att det förekommer till exempel tröjdragningar, tacklingar samt kränkande och nedsättande tillmälen."

Säger jag bara: -WTF???
Nä jag hoppas det blir ändring och efter det här kan man hoppas att det begynner tydliga insatser från Jämtland-Härjedalens idrottsförbund kring värdefrågor inom idrotten. Möter man spelare och lag eller svarta, vita, långa och korta människor på planen?

20081202

Bra med jobb i länet

Det ser ut att finnas många lediga jobb i Jämtlands län. SVT rapporterar att det finns 5 lediga jobb per tusen invånare. Det innebär den näst högsta nivån i landet efter Stockholm. Det finns ett behov av anställningar vilket innebär ett utrymme att hålla arbetslösheten i schakt. Landshövding Britt Bohlin är ju också utsedd till varselsamordnare vilket är bra och det här visar ju att en möjlighet finns att öka inkomsterna för kommuner och landsting. Sen skall det väl tilläggas att de flesta jobben förmedlas troligen via kontakter och inte via arbetsförmedlingen.

Nu gasar vi!


Det blev enbra avslutning på mötet i Trångsviken som handlade om drivmedelstankställen på landsbygden. En grupp utsågs som kommer jobba vidare. Roligt att Maria Söderberg, kommunalråd i Krokoms kommun, visade vilja och handlingskraft när hon satte sig i gruppen och såg till att kommunen/erna är med på tåget.


Här följer delar det PM som gått iväg ikväll (inatt):


Trångsvikens bygdegård - 1 december


Första steget för att säkra servicen på landsbygden är taget


I höstas när jag besökte Värmland och såg deras koncept By-Macken såg jag potentialen för vår jämtländska landsbygd, säger Per Åsling riksdagsledamot (c). Nu är första steget taget för att säkra försörjningen av drivmedel på landsbygden. Kvällens möte i Trångsvikens bygdegård, besökt av ett 50-tal deltagare, samlade både företagare, kommunrepresentanter, länsstyrelse, riksdagsledamöter och lanthandlare. Efter en inspirerande genomgång av Owe Nordlin, eldsjäl bakom konceptet ByMacken i Värmland, tillsattes en styrgrupp som skall leda det fortsatta arbetet. Gruppen kommer i länet genomföra en enkät där behoven hos de som driver mackar och tankställen runt om i länet konkretiseras. Modellen kommer från Värmland där den ekonomiska föreningen ByMacken bildats. Owe Nordlin eldsjäl bakom konceptet talade inspirerande om det lyckade arbetet där och lyfta fram exempelvis kommunernas ökade kostnader vid eneventuell stängning av tankställen.


- Att säkra drivmedelsförsörjningen på landsbygden kan vi bara göra tillsammans, det lägger grunden för utveckling och tillväxt i hela jämtland. Ingen bensin inga boende och därmed inga företag och skattepengar till välfärden, säger Per Åsling riksdagsledamot (c)


Den utsedda styrgruppen består av:
Sigvard Birgersson, Birgersson Bensin, Tulleråsen/Kaxås
Bo Liif, Ica Liifs, KyrkTåsjö
Maria Söderberg, Krokoms kommun
Else-Marie Norin, länsstyrelsen
Bosse Andersson, Hela Sverige skall leva - Jämtlands län
Gunnar Granholm, Föreningen Lanthandelns Främjande

För mer kontakt: Per Åsling, riksdagsledamot (c) - 070-607 70 30


Må säga att i den bygdegården händer det saker värd att minnas.

20081201

Ganska lovande stämning


Owe är klar med sin dragning av hur de täntke och jobbade i värmland. Han visade bland annat upp hur varumärket ser ut och hur det ser ut om vi börjar köra samma koncept som i Värmland. "Tanka med hjärtat - by-macken i Trångsviken" stod det på dekalerna pedagogiskt och bra. Det finns just nu en av varje dekal i länet så vitt jag vet. En tog Per Åsling och en tog Maria Söderberg. De dyker nog upp igen kanske i en bygdegård nära dig?

Bymacken på plats i länet

Sitter i Trångsvikens bygdegård och väntar på att kvällens möte skall köra igång. Ikväll är det mackdöden som skall stoppas på initiativ av bla Per Åsling. Det är bra med folk här bilder kommer senare med lite kommentarer kring hur diskussionerna här har gått. Åsarna, Tåsjö mfl är på plats. Spännande och ett nödvändigt iniativ för landsbygden. Owe Norling från byamacken.se har fått låna datorn för presentationen så det blir mobilbloggande under kvällen.

Socialbidragen minskar!

För att spä på den utvecklignen som Andreas vill se, kommer här lite glada nyheter. Det sker kraftiga minskningarna av socialbidragen enligt socialstyrelsens statistik, rapporterar SVT. Dock ökar det i Östersunds kommun. Ragunda och Bräcke går bäst enligt statstiken. Läs gärna sidorna 47 & 48 så får ni en bild av hur ökningen ser ut i rena kronor också, trevlig läsning. Här är en länk till statistiken, samt en länk till sidan om socialbidragen.