20080530

Jämtland alliance


Ett härligt dygn på avagarden håller på att avslutas. Målet och viljan är tydligt "I valet 2010 söka väljarnas förtroende att tillsammans leda jämtlands läns landsting". Att vädret har varit på topp gör inte stämningen sämre...underbart är ett väl beskrivande ord

20080527

Vart är demokrating på väg?

En insändare från mig finns publicerad i dagens ÖP. Det grundar sig på SEKO:s kampanj Sverige 2.0 som mest kan liknas vid sossarnas valmanifest inför 2006. Kommentera gärna, någon halvsosse har kommenterat något om pensioner och där kan meddelas att eftersom det nu verkigen går bra för Sverige har också de lägsta pensionerna ökat mer än på länge. Sen ligger vi på Regeringen för att genomföra det som sossarna lovat men misslyckades med, så klart - höja garantipensionen!

20080525

Andra kulturer är bra


Efter en härlig fest på lidingö igår och en tur i stan idag är behovet av mat stort. Det är då man är glad att det har släppts in nya kulturer i sverige. Hur sverigedemokraterna tänker när de till förbjuda/minska andra kulturers inflytande i sverige är oförståerligt. Det finns annat som hellre borde åtgärdas exempelvis skolmaten.

20080521

Maud är bäst. punkt

Läste ikapp på lite bloggar då bland annat näringsdepartements bloggen "Departementet" som drivs av centertjänstemännen Frank, Elisabeth, Håkan, Lisa och Linda. Det är härligt och det märks att vår näringsminister har en tid av arbete i ungdomsförbundet bakom sig. När fd minister Baylan sprider osanning i radion Västerbotten lyfter hon själv telefonen hemifrån Högfors och meddelar verkligheten. In your face Ibbe...läs och lyssna här.

Sweet!

Blir aldrig fri - det är fel!

Många är vi i Sverige som står utanför systemen. Jag själv betalar skatt, hyra osv men jag är inte med i facket och inte heller i någon som helst a-kassa. När kommunal gick ut i strejk fick flera jag kände se till att "tvångsinlösas" omedelbart i facket för att kunna få ersättning. I detta Sverige är det inte rätt att som jag känna ett större tryck att prestera i mitt jobb när osäkerheten är större, min unika insats är värd mer. Det ger mig personligen kanske 400:- i månaden = ca 2% extra varje månad istället för ev a-kassa. It´s fine with me - jag blir lat av trygghet.

Därför blir väldigt irriterad när jag läser SKL:s Sophie Thörne, arbetsrättschef på SKL:s, uttalande om oorganiserade i DN.

Att man som oorganiserad får ta en del hårda ord nu är något man får stå ut med
om man valt att stå utanför, men det kommer ju en tid också efter konflikten.


Det verkar mest vara ett problem med att det finns oorganiserade människor i samhället som valt att stå "utanför". Devisen systemet framförallt verkar härska på SKL- människan före systemen är jmin tes. Självklart skall inte dessa gruppers motsatser utnyttjas av arbetsgivare och ersätta fackansluten personal vid ex strejk. Men lika lite skuldbeläggas som ett problem för "den svenska modellen".

Mitt val är mitt och skall respekteras!

Taktik eller politik?

Jag det är verkligen frågan, enligt DN "Littorin drunkar i frågor". Enligt riksdagens nyhetsbrev meddelas att det är nytt rekord i interpellationer/frågor. Jag tydligen har S större behov av att debattera i riksdagen istället för att fundera varför 12 år vid makten (varav flera i högkonjuktur) inte skapade fler jobb i i Sverige. Prioriteringen är tydligen, blockera ministrarnas arbete och sikta på makten, varför? Makten!

20080519

Papperslösa

Det har blossat upp till lite meningsskiljaktligheter mellan CUF samt en hel del lokala politiker. Magnus Andersson mfl har roddat ihop ett brev till Centerpartiets riksdagsledamöter. Det är ett mycket bra iniativ och jag tillsammans med bl a MarianneLarm-Svensson och Andreas Stenmark från Jämtlands län har skrivit under och hoppas effekt.

Mycket är sagt läs hos
Nermin, Peter O-D, Muharrem, Hanna Wagenius mfl...fler länkar från knuff.se finns här.

En elogé till alla som demonstrerade i lördags - läs mer på
DN.se

20080517

Öka trycket i vägarna


Efter härligt festande på den jämtlandska landsbygden beger jag mig mot östersund igen. Det är förvånande vilken usel kvalité det är på jämtländska vägar. Vägen på bilden sköter stora delar av trafiken mellan åre och resten av sverige men är fylld av höjdskillnader, spår och längdsprickor. Det dukade bordet alliansen fick ta över efter valsegern -06 lyser med sin frånvaro inför ett hungrigt sällskap av invånare i svea rike.

20080513

Släng ut TV säger Stefan!

Stefan Hallgren en kultur och IT-entreprenör (som också är ledamot i Centergruppen i landstinget samt Östersunds kommun) skriver att vi skall slänga ut TV till förmån för mer kreativa TV-spel. Han har faktiskt mycket rätt i det. Läs hela inlägget här ...

20080512

Primärvårds utrednings sista skälvande minuter


Nu har vi i alliansen manglat texterna i den omtalade utredningen om primärvårdens struktur och utveckling. Vård & rehabberedningen skall anta den imorgon men det går redan nu att säga att alliansen inte är enig med lagda förslaget. Majoriteten kommer få goda råd imorgon ;-)

20080511

Sjukt sjuk


Efter båt, fiske och möbelletande igår blev det en tur på stan. Idag är det läsningen till jobbet på dagens schema vädret är därefter också. Senaste dagarna har tankeverksamheten varit stor speciellt då med Marianne & Åslings utspel om regionfrågan och dess innebörd för landets näst fattigaste invånare, alltså länsborna. Men om vi i länet är borta från jobbet i snitt 47,4 dagar var så är det cirka 20% av arbetsåret eller motsvarande 1 dag i veckan året runt. Det är en hög siffra som slår hårt mot våra inkomster och skatteunderlag, Plus 20% i arbetade timmar hade gjort landstinget skuldfritt samt utan problem finansierat alla investerings behov. Nåja tillbaks till verkligheten och en något skralare kassa, det är dags för ny landstingsplan och besparingarna behöver vägas mot satsningar. Min pappa har sagt till mig "du borde ha blivit politiker på 70-80 talet istället då fanns ju det pengar att spendera" helt klart född vid fel tillfälle men att slå lite som underdog är ju lite mer utmaning, eller hur inlandet?

20080509

Infrastruktur med Sven Bergström


Idag har gamle "kollegan" och gävleborgsriksdagsman Sven Bergström kommit på besök i länet. Det har varit bra diskussioner. Först med inlandsbanan om det ökande transporterna och att det för 550 miljoner kan startas trafik på inlandsbanan från gällivare till vänern. Sen träff med båda länstrafiken, reaxcer och jämtland-härjedalen turism. Nu är vi bräcke och tar en diskussion om behoven, korsningen och framtida utmaningar där infrastrukturen har en viktig roll

20080507

Europaforum Norra

Efter ganska hatiga veckor har jag nu fortsatt på ett vinnande koncept och sitter på Europaforum Norra i Örnsköldsvik. Igår stod sammanhållningspolitik och infrastruktur på dagordningen. Idag är det energiområdet som är i fokus. Självklart ligger det en tonvikt på förnyelsebar energi och lösningar. Lärorikt och mycket trevligt och maktinnehavande folk. Det var en trevlig kväll igår eftersom samtliga ställen i Örnsköldsvik stänger kl 20-22 blev det Olearys för alla som var här, erfarna tjänstmän och unga politiska sekreterare.

20080505

Stämman slut - vardagen börjar

Lämnade lite vemodigt troligen min allra bästa stämman i lördags eftermiddag efter att jag föredragit valberedningens förslag som gick igenom utan ifrågasättande. Väl i Sthlm hookade jag upp med "familjen" och sedan drogs det vidare till medis - Snapz med de fyra systrarna de är bara för underbara. En välbehövd natts sömn senare fick jag mig en lång frukost med många skratt, vissa föredrar ex bubbelgum till frukost...matchar personligheten också. En eftermiddag på norra mälarstrand ochavslutning på restaurang la dolche vita sen stress till bredäng och tillbaks till T-centralenför att slutligen dyka i säng på tåget.

En promenad hem för dusch och ombyte för att sätta sig på dagens landstingsstyrelse med dragningar från hela regionala staben, dialog med revisorerna mm. Jämtlands läns landsting fick idag sina första strejkande anställda ska bli intressant att få följa en landstingsstrejk från insidan. Jag var med om de när kommunal strejakade för några år sedan i Bollnäs undrar om det här blir lika?

Ma höres...

20080502

Längsta, jämnaste och bästa debatten?

Dagens längsta, jämnaste och intensivaste debatt har precis avgjorts. Frågan om föräldraförsäkringen slutade på 38 för dagens system mot 42 röster för en tredelad föräldraförsäkring likt Isländska modellen. Jag tycker det här är ett jättebra förslag. Det var Emelie Johansson från Dalarna som gjorde avgörnadet. I sammanhanget skall nämnas att när hon la sitt förslag var det första gången någonsin hon stod i en talarstol. Det visar att det är bättre att försöka än inte alls när det gäller att få kämpa för sina idéer. Grattis Emelie!

Stämman goes on...

Dagens började brutat tidigt med en alldeles för pigg och poppig distriktsordförande som försökte väcka liv i både levande och döda ting. Sen kl 08:00 imorse har det varit debatt om olika delar i det sakpolitiska programmet. Vi skall precis börja med den internationella delen och det är redan flera anmälda till talarlistan fast att debatten inte öppnats, sweet! Nu håller internationella kommittén i CUF på att presentera sitt arbete och programmet.

Lite uppföljning från igår med solidaritetståget kan ni få på
Magnus Anderssons blogg, även Expressen har skrivit om det här.

Förändringar i Ragunda

Mikael Westin lämnar delvis komunpolitiken i Ragunda, läs mer i Länstidningen. Tråkigt, Micke har varit en person med ett brinnande engagemang för sin kommun och dess utveckling som gjort mycket gott i Ragunda och framfröallt för Hammarstrand. Nu kommer Sigvard Backlund ta över vilket blir en ny bekantskap i kommunala sektionen och jag tror att Micke inte lämnar skeppet helt utan fortsätta att stödja Ragundas utveckling på ett eller annat vis.

Välkommen Sigvard!