20081112

Missat en bra debatt

Har varit tillbaks i länet ett par dagar och jobbat likt en duracell kanin på speed. Skönt att tempot är tillbaks, utbildningen förra veckan gjorde nytta och var mycket givande. Avslutade veckan med ett heldagsbesök i Strömsund där jag träffade Centerpartiet. De hade en heldag och gjorde bokslut över halva mandatperioden samt pratade framtidsfrågor. En grymt givande dag även om jag var så trött så att jag fick stanna och sova en 20-30 minuter på vägen hem.

Mandatperiodens mest spännande landstingsfullmäktige har jag troligen gått misste om. Det var delårsbokslut, vårdvalsdebatt samt debatt om skattehöjning. För att beta av dem i tur och ordning så inleder jag med skattehöjningen. Bilden nedan talar ganska väl för hur jag ser på hanteringen av frågan om skattehöjning (läs mer i ÖP). Att inte informera och istället hänvisa till partiet är märkligt. Minst lika märkligt är det att politiker ur oppositionen hade suttit en hel dag och diskuterat ekonomi tillsammans med majortietsledare och höga tjänstemän utan att få höra ett knyst om höjningen. Aja, vill S, V & Mp styra landstinget på det här viset är det upp till dem. Återigen, bilden är döpt till "Centralkommittén" (klicka för att förstå hänvisningen) och har fått ganska många att le och skratta - log du?

Delårsbokslutet hade Allians för Jämtlands län en drös med egna yrkanden på. Majoriteten avfärdade det med att "- Det är inte många av alliansens punkter kvar. En del gäller 2009 och de andra är redan fattade beslut." sa Robert Uitto till ÖP. Visst men följs alla? Behövdes fler beslut & åtgärder? Var de för 2009 dåliga eller? Detta är frågor man bör ställa sig. Förslagen kom väl från fel håll och majoritetens fyra (har jag för mig) förslag fick räcka för S, V & Mp.

Slutligen vårdvalsdebatten fick en skön vändning där vänsterkartellen äntligen säger ja till vårdval i Jämtland - men först 2010. De hoppas på en S-regering (eller hur Mona, Mp och Ohly nu bestämmer sig) som kan riva upp beslutet. För enligt Robert själv är förslaget från regeringen innebär att det hotar landstingets självstyre. Kvalificerat struntprat, Stopplagen som S själv genomförde var utformad likadan men den handlade inte om människors rättigheter utan om vad landsting fick och inte fick göra, det är ett ingrepp i självstyret. Här pratar vi om att flytta makt från landstingsstyrelsens och fullmäktigesbord till människor. Det handlar om rättigheten att själv välja sin vårdgivare och få folk att "styra med fötterna". Men men sånt gillas ju inte av vänsterkanten. Det visar säg än mer när nu vänsterkartellen på riks säger nej till "LOV - lagen om valfrihetssystem".


Fortsättning följer...

Inga kommentarer: