20081028

Ska nån eller alla vara med?

När det kommer till "frivilliga" överrenskommelser är jag av den stammen som tycker det är viktigt att alla är med på tåget och känner att de vill bidra. På PC gymansiet i Östersund är inte det melodin enligt följande citat från en artikel i (finns på ltz.se) Länstidningen idag.

– Jag tycker att det är lite synd att eleverna inte fick vara med att
tycka till om reglerna själva och komma överens om vad som skulle stå där, säger
Elin Blad (elev på PC).

Visst är det enkelt att komma åt knarket om man får rätten att bryta sig in i skåpen och plocka bort knarket. Den naturliga utvecklingen borde vara oregelbundna ronder med inhyrd knarkhund från polisstationen eller varför inte ett vaktbolag?

Nä ironin fick flöda jag tycker bara det är så synd när skolor inte säger åt eleverna att de ser på dem som vuxna individer och att skolan tror att de förstår bättre än att prova och bruka knark. Signalen att det är föräldrarna som skall skriva på för de som är yngre än 18 visar på en överhuvuds mentalitet som jag inte tror passar de uppväxande generationer vi politiker och tjänstemän försöker oss på att uppfostra.

Den generation som växer upp idag vet att det nästan alltid finns en avsändare med intresse att påverka när de möts av det budskap. Denna generation kommer vara mer individsträvande och söker mer respekt för sin egen påstådda kompetens att ta beslut själv. Huruvida kompetensen är större eller inte vet tänker jag inte orda om - däremot skall de mötas med respekt och som kompetenta individer.

Låt eleverna själva skriva på och ta diskussion om nåt går sen. Det är ju trots allt eleverna själv som stoppar rökat, alkoholen eller knarket i kroppen. Nä Andreas Stenmark har beskrivit väl på sin blogg åt vilket håll det pekar läsvärt!

Inga kommentarer: