20080326

Bidrag och avdrag det är frågan?

Enligt ÖP:s ledarssida Per Hansson samt krönikör Peter Swedenmark med instämmande av LT:s Mikaela Munck af Rosenschold är jag en del av den nyliberala skaran inom centerrörelsen som vill försvaga statsmakten och välfärdssamhället därför att Maud Olofsson och Annika Qarlsson funderar på att inkomstpröva barnbidraget. I min gröna liberala värld läser jag idéer från tre konservativa mediaprofiler som hellre säger "Ett generellt barnbidrag till alla individer är dessutom enkelt att hantera och därmed ändå relativt rättvist. " Per H, "Pengarna kommer då att bli ett riktat stöd till vissa barnfamiljer, inte en allmän rättighet. Det blir ungefär som när fattigungarna fick gå fram till katedern för att ta emot yllevantar och tröjor..." Peter S. samt "Hur fel är det inte att tafsa på barnbidraget, som väl i praktiken ändå mest är en symbol för något fint i svensk välfärdspolitik." Mikaela M.

Varför dessa pålästa personer bara helt rakt av köper att vi skall dela ut bidrag till familjer med stora inkomster och mer än väl kan väl klarar sina barns försörjning är ett frågetecken för mig. Ställer ni er också bakom ett slopande av förmögenhetsskatten eller ska fortsätta ta med den ena handen och ge med den andra?

Att inkomstpröva bidrag görs redan, studiebidrag, socialbidrag och bostadsbidrag t ex. Vi är alla fullt medvetna om att barnbidrag inte oavbrutet går till barnen och exakt därför är det närmast generalfel att inte våga inkomstpröva bidraget.

När landsting inte uppfyller vårdgarantin, när skolan inte ger Sveriges framtid, barn och ungdomar, tillräckligt med kunskap och stöd samt när det saknas medel till upprustning av vägar, drogmissbruk och forskning; då behöver vi göra prioriteringar i svensk politik.

Att behålla ett system för dess symbolvärde är inte min cup of tea. Jag tror att de som jobbat sig till en bra inkomstnivå eller fötts med riktigt sjyssta förutsättningar vet hur mycket de betalar i skatt. Därför faller argument som att "även de personer som betalade mest i skatt fick tillbaka en del, vilket hade en pedagogisk betydelse." (P. S.) de föräldrarna uppskattar säkerligen en högre kvalité i skolan mer.

3 kommentarer:

Jesper Overeem sa...

Jag håller med dig Jonas. Har bloggat jag med i detta ärende...

http://ohl.se/wordpress

Mvh
Jesper Overeem
Ordförande i Gävlekretsen

Margareta Stark sa...

Heja Jonas
Vi är ganska många som har samma årikt som du. Man kan inte försvara systemet när landets ekonomi ser ut som den gör!
Det finns en orsak till att backspegeln på en bil är väldigt liten i förhållande till framrutan!

Kredor sa...

Det är tur att det finns åtminstone ett parti som vågar att ifrågasätta det gamla systemet! Bra skrivet Jonas