20080208

Trångsviken lyfts i FN?

Igår var en dag helt fylld av inspiration och minimalt med administrativa uppgifter. Med en stadig förkylning var det bara att krypa ur säng för att jobba en timme och sen hämta upp Gabriel Ehrling, delegat till FN:s general församling 2007, på flyget. Gabriel ska återvända till FN-skrapan i New York för att jobb & lobba om ungdomars sysselsättning. Jag följde på plats Gabriels jobb i höstas, läs här & här.

Inför sitt kommande arbete behövdes lite nya intryck och det fick vi med under besöket i Trångsviken. Det var inte mitt första besök men det finns så mycket att fundera över när det gäller arbetet i den lilla sotra byn. Först lunch med riksdagsledamot Per Åsling (c) tillika fd vd och nu ordförande i Trångsviksbolaget. Han gav oss en resa från 1800-talet till nutid, historien är lång men kanske började det när lyset gick under luciafirandet, det var då det rann över i bägaren.

Detta följdes av en guidning på Trångsvikens entreprenörskola, mot all förväntant men egentligen självklart, mötes vi av fyra kunniga barn som pluggat in hur, när och vad om skolan. Det känns så härligt när de berättar att "vi tar själv in sakerna från skolgården" - "Vi sköter blomlådorna i byn, vi sår frön sen planterar vi ut blommorna" - "Vi har skrivit på ett trygghetskontrakt, fast det var bråk någon gång förra året det var inge skoj". Förra året? Minst varje månad var det bråk under mina första 6 år i skolan. Det slutade med att två nog skulle åka till New York och FN för att berätta om sin skola, Stockholm är lite tråkigt - förutom Gröna Lund då!

Tillsammans med Carina Asplund, vd Trångsviksstiftelsen, över en kopp kaffe i den kombinerade skolmatsalen/byns-lunchrestaurang/konferensmatsalen Kalaskulan i Bygdegårdarnas Rolls Royce avhandlandes enormt mycket kring ungdomar, inflytande och lokal utveckling. Carina skulle gåärna fått fortsätta i timmar, jag har nog nu lyssnat och diskuterat med henne i 4 timmar bara på det här ämnet. Det finns så många exempel visandes på vilken kraft barn, ungdomar och vi alla har - det måste vi bli bättre att ta tillvara och framförallt se ALLA som egna individer!

Dagens sista besök blev hos Marcus Färnström på Trångsvikens chark, nya tankar, vilja, stöd och slopandet av Jantelagen har gett goda effekter. Marcus berättade att ur hans klass på 10 personer har 8-9 egen firma. Fett imponerande statisitik må jag säga.

Det var med korvstoppade (haha) hjärnor vi for hemåt Östersund, kanske kommer nu Trångsviken sättas på världkartan och lyftas i FN som ett gott exempel på hur man genom lokalt engagemang i det lilla når stora resultat.

Ni kan förresten följa Gabriels arbete på www.fndelegater.blogspot.com

- Lycka till Gabbe!


Inga kommentarer: