20080123

Å när vi tar saken i egna händer!

Idag är jag och Marianne på turné i Härjedalen. Vi började med ett besök på Fjällhälsan i Hede. Fjällhälsan är en fd offentligt ägd & styrd hälsocentral som nu ägs av en ekonomisk förening . Invånare i framförallt närområdet har löst medlemskap, betalat andelinsats och är därmed nu ägare av sin egen hälsocentral. Den styrelse som nu jobbar, jobbar idellt och pengarna som går till vården stannar i vården/verksamheten. Resultatet har varit väldigt lyckat och personalbemmaningen är högre än innan.Dagen gick sedan vidare till Svegs Hc och rundvandring samt samtal med lokal personal. Det finns alltid möjligheter till förbättreing och vi fick en hel del luftat för oss. Det känns väldigt viktigt & nyttigt, trots att vi inte i vår roll kan/ska fara runt med löften om guld och gröna skogar, att som politisk företrädare kunna vara på plats och få känna på stämningen & väggarna och samt få informationen med egna ögon och öron.Dagens sista möte pågår just nu och är ett öppet möte med Folkhälsan i Östra Härjedalen ekonomisk förening. Några eldsjälar har dragit igång en liknande idé som i Hede och är runt och pratar om idén i byarna om sina tankegångar. Svegs Hc har haft problem med läkarbemanningen som fått förlita sig på stafettläkare och allt vad den bristen på kontinuitet och effektivitet innebär. Dagens möte Ytterberg är besökt av runt 15-20 intresserade människor som har mängder med frågor. Det är ett enormt arbete som Bengt och Lennart gör på idéell basis. Ett imponerande engagemang för att kunna få en bättre vård i sitt närområde. Är du intresserad och vill läsa lite mer så tittar du "Frågor & Svar" här eller kanske du bor i Östra Härjedalen och redan bestämt dig isåfall hittar du information för medlemskap här.


Snart dags för en kopp kaffe och hemresa. Det kommer vara med en härlig känsla i magen resan går hemåt. Människor som vill ta tag i sin egen vardag och påverka kan det vara mycket bättre?


Stort tack till Bengt, Lennart och Fjällhälsan samt Svegs Hc för dagen och ett stort lycka i det framtida arbetet i Östra Härjedalen!

Inga kommentarer: