20071210

Dagens utspel

Dagen har präglats av en ovanligt tidig morgon på jobbet (strax efter 07:30) som efter cirka 6,5 minuter förstördes av att jag lämnat alla Post-its, dokument, telefonnummer hemma i jobbmappen. Skam den som ger sig tänkte jag och så slutade/fortsatte dagen i dur efter att Marianne L-S, Carina Z och Kristina Andersson länsordförande Osteoporos föreningen i länet genomfört en presskonferens modell mindre på Seniorernas hus i Östersund. Efter lite mail och telefonsamtal får vi nog en bra genomslag på vårat förslag. Centerpartiet lägger nämligen en samma motion i Bräcke, Berg, Östersund, Strömsund och Härjedalens kommunfullmäktigen. Motionen föreslår att alla som fyller 65 år skall få Jubileumsbroddar (halkskydd för skorna) via kommunen. Hela området är ett stort mörker när det gäller opinion, media och sanning se bara på sidan 2-3 i de här åhörarkopiorna från en konferens om Osteoporos (benskörhet). Kostnaderna för samhället på området Osteoporos och frakturer är bra nog stora, bara höftledsfrakturerna kostar som hela vårat landstings budget årligen. För Osteoporos är det lite mer 4,6 miljarder dock visar en ny rapport på kostnader uppemot 18 miljarder.

Slutsumman för vårt län skulle årligen ligga strax under 200´000:-, enligt ortopedchefen på landstinget går iaf var tredje fall olycka att förebygga vilket ger en besparing på 15 miljoner för länets offentliga sektor. Det borde vara svårt att säga nej till det här.

Nu har jag bara nämnt ekonomiska fördelar för offentlig sektor men en motionerande och aktiv individ förbättrar både sin fysiska och psykiska hälsostatus. Det finns argument till en avhandling på området men vi inom politiken skall lägga förslag inte forska därför stannar vi här och hoppas på majoritet för vårat förslag!


För övrigt har jag varit till kiropraktorn idag och fått besked om att det är motion och träning som gäller. Detta föranleddes av flera veckors värk i ryggen och i helgen något som både chef och min mor höll med att det nog var manlig foglossning.

Inga kommentarer: