20071025

Bocka av transportstödet

Nu är det klart med transportsstödet läs mer i ÖP, LTZ samt i DN.

En hälsning till de från förra regeringen som inte lyckades ro det här iland utan lämnade över ett oavdukat bord. Nu får ni hitta nya frågor att försöka göra billiga politiska poäng på att ni inte löste frågan själva och att processen i Bryssel inte riskerar fortkörningsböter. Några bra saker som regeringen nu har förhandlat fram är.
  • Avtalet med EU gäller till 2013 (6 år är mer än en mandatperiod) = långsiktiga spelregler för företagen ger stabilitet i deras planering.
  • Det är FLER små företag som nu kan får stöd = fokus på små och medelstora företag.
  • Det här finns finansierat i Alliansregeringens budget.
  • Det betalas ut retroaktivt - bättre sent än aldrig.

En sista tanke bara, enligt uppgifter fanns det inga pengar avsatta i det här ärendet på förra regeringens bordet vid maktskiftet 2006, varför inte? Tänkte dåvarande regering slopa bidraget - för annars hade väl finansieringen varit löst och pengar avsatta? Detta är bara andrahandsinfo och spekulationer men det skulle vara mer smakligt och man var saklig från den andra sidan i debatten. Sopa framför egen dörr först - apropå det såg jag att Jämtlands moderaterna skulle driva centerfrågan om återbäring på vattenkraften på sin stämma, klockrent - All lycka!

3 kommentarer:

Fredrik sa...

Hur var det nu då - skulle vi ha marknadsliberalism eller planerad ekonomi? De opportuna centerpartisterna verkar väldigt glada i bidrag när det passar.

Jonas Rask Samuelsson sa...

Bra frågeställning för det här rimmar ju inte alls med en tanke om att allt skall bära sig själv. Samtidigt stödjer detta endast en strukturellt betingad del i verksamheten vilket förhoppningsvis endast hjälper och inte snedvrider konkurrens. Hjälper på ett sådant sätt att det också i Sveriges inland går att bedriva konkurrens mot andra företag.

Ska se om jag kommer över listan med mottagare så det finns en siffra på hur många (många är det) som kommer i åtnjutande av stödet.

Fredrik sa...

Bra svarat!